Коли йдеш вулицею і з грузинського ресторану доносяться дивовижні аромати, фантазія починає діяти. У голові миготять страви одна за одною, то хінкалі, то чурчхела, то лобіо. Грузинська кухня абсолютно не закінчується на хачапурі та хінкалі. У ній зібрано безліч різноманітних рецептів.
Страви цієї країни полюбилися не тільки місцевим жителям, а й знайшли поціновувачів по всьому світу. Одним із фаворитів є хачапурі! Але ж є безліч і інших борошняних страв, про які ви могли й не чути.
Страви цієї країни полюбилися не тільки місцевим жителям, а й знайшли поціновувачів по всьому світу. Одним із фаворитів є хачапурі! Але ж є безліч і інших борошняних страв, про які ви могли й не чути.
Хотілося б дізнатися краще і познайомитися ближче саме з грузинською випічкою? Тоді продовжуй читати!
Грузинська кухня багатогранна завдяки формуванню різних рецептур від окремих гірських поселень. Усім улюблені хачапурі варто спробувати кожному. Але є не один вид цієї страви. Якщо розібрати саме слово хачапурі, то дізнаєтеся, що частина «хатчо» перекладається, як сир (він же сир), а «пурі» - хліб. А якщо говорити відверте, то в кожному грузинському регіоні ви зустрінете свій особливий рецепт хачапурі. Наприклад, хачапурі по-аджарськи.
Ця страва посідає перше місце серед грузинської випічки.
Сама назва говорить про її походження, а саме в регіоні Аджарія. Форма човника безпосередньо пов'язана з життям чорноморського узбережжя. Адже жителі цього грузинського регіону мали прямий стосунок до моря, а як ви могли здогадатися - жовток символ сонця, яке зігріває місцевих і туристів у будь-яку пору року. У рецепті хачапурі по-аджарськи є обов'язкові інгредієнти:
- яйце;
- тісто дріжджове;
- сир імерулі (*популярний грузинський сир виробництва регіону Імереті);
- вершкове масло.
Правильно їсти цю страву руками, відламувати підрум'янені краї човника та вмочувати в перемішані раніше сир із жовтком. Пальчики оближеш! Варто так само врахувати, що страва дуже ситна, тому цілком імовірно, що порції вистачить на двох.
Перейдемо до коржика з сиром. Це той самий хачапурі, тільки вважається в закритому вигляді. Так, у різних регіонах їх називають відповідно і трохи видозмінюють.
Запивати ж хачапурі прийнято сухим червоним вином! Воно чудово зможе підкреслити і розкрити смак сиру.
- Мегрельські та імеретинські хачапурі обидва круглі, відрізняється тільки тим, що в одного зверху присипаний сулугуні, а імеретинський без нього, але із зеленню.
- Гурійські хачапурі більше нагадують кальцоне.
- Щодо рачинських хачапурі, то вони теж круглі, але в начинці квасоля.
- Осетинський - начинка з картоплі та сиру.
Запивати ж хачапурі прийнято сухим червоним вином! Воно чудово зможе підкреслити і розкрити смак сиру.

А чи чули ви про листковий пиріг під назвою ачма?
Ачма - це грузинська випічка, яка складається з багатьох шарів тіста, не має в собі соусів і спецій, часто так само йде з сиром і чимось нагадує багатошарову лазанью. До цієї страви буде доречним шардоне.

Все з сиром і овочами, а що ж є з грузинської випічки з м'ясом?
Звичайно, це кубдарі. Дуже смачний і соковитий варіант для тих, хто не любить сир. Кубдарі з м'ясом. Цей коржик набрав популярності в грузинському регіоні Сванетія. Найчастіше його з собою брали пастухи, оскільки кубдарі було зручно розігрівати на багатті. Тому що його прийнято вживати тільки в гарячому вигляді, вважається, що так яскравіше розкривається смак і аромат грузинських спецій з м'ясом. І до речі кажучи, кубдарі не варто називати хачапурі з м'ясом, адже тепер ви знаєте переклад цього слова, а значить назвати так цей корж буде помилкою. Подають таку випічку часто з соусами з кінзи. Трохи про головні моменти в рецептурі:
- тісто так само має бути дріжджове;
- м'ясо в начинці обов'язково не з м'ясорубки, а рубане, так буде соковитіше;
- зелень, цибуля і трави, що підкреслюють смак і розкривають аромат.

А яка ж є солодка грузинська випічка?
Ви думали ми забудемо про пахлаву і каде?
Пахлава - грузинська версія цих ласощів відрізняється спеціями і прянощами. Так, у приготуванні грузинської пахлави частіше і більше використовують горіхи, гвоздику, корицю.
Када - це випічка з вершковим маслом і волоськими горіхами. Печиво листкове у вигляді рулетиків.
Пахлава - грузинська версія цих ласощів відрізняється спеціями і прянощами. Так, у приготуванні грузинської пахлави частіше і більше використовують горіхи, гвоздику, корицю.
Када - це випічка з вершковим маслом і волоськими горіхами. Печиво листкове у вигляді рулетиків.

Обидва десерти ідеально доповнять ваше чаювання. А ще можна поласувати з холодним тархуном або натуральним лимонадом.
Таким чином, можемо підсумувати, що грузинська кухня багатогранна. У рецептурах часто використовують багато спецій і зелені, ви відчуєте ці контрасти пряного, гострого, свіжого. Її варто спробувати кожному, вона не залишить байдужим нікого. Бо маючи таке розмаїття будь-який гастрономічний поціновувач знайде особливу страву для себе. Варто лише почати. Не забувайте, що обраний вами напій зможе розкрити смак страви ще краще
Таким чином, можемо підсумувати, що грузинська кухня багатогранна. У рецептурах часто використовують багато спецій і зелені, ви відчуєте ці контрасти пряного, гострого, свіжого. Її варто спробувати кожному, вона не залишить байдужим нікого. Бо маючи таке розмаїття будь-який гастрономічний поціновувач знайде особливу страву для себе. Варто лише почати. Не забувайте, що обраний вами напій зможе розкрити смак страви ще краще