saperavi

Грузинська випічка

Коли йдеш вулицею і з грузинського ресторану доносяться дивовижні аромати, фантазія починає діяти. У голові миготять страви одна за одною, то хінкалі, то чурчхела, то лобіо. Грузинська кухня абсолютно не закінчується на хачапурі та хінкалі. У ній зібрано безліч різноманітних рецептів.

Страви цієї країни полюбилися не тільки місцевим жителям, а й знайшли поціновувачів по всьому світу. Одним із фаворитів є хачапурі! Але ж є безліч і інших борошняних страв, про які ви могли й не чути.

Хотілося б дізнатися краще і познайомитися ближче саме з грузинською випічкою? Тоді продовжуй читати!


Грузинська кухня багатогранна завдяки формуванню різних рецептур від окремих гірських поселень. Усім улюблені хачапурі варто спробувати кожному. Але є не один вид цієї страви. Якщо розібрати саме слово хачапурі, то дізнаєтеся, що частина «хатчо» перекладається, як сир (він же сир), а «пурі» - хліб. А якщо говорити відверте, то в кожному грузинському регіоні ви зустрінете свій особливий рецепт хачапурі. Наприклад, хачапурі по-аджарськи.

Ця страва посідає перше місце серед грузинської випічки.

Сама назва говорить про її походження, а саме в регіоні Аджарія. Форма човника безпосередньо пов'язана з життям чорноморського узбережжя. Адже жителі цього грузинського регіону мали прямий стосунок до моря, а як ви могли здогадатися - жовток символ сонця, яке зігріває місцевих і туристів у будь-яку пору року. У рецепті хачапурі по-аджарськи є обов'язкові інгредієнти:
  • яйце;
  • тісто дріжджове;
  • сир імерулі (*популярний грузинський сир виробництва регіону Імереті);
  • вершкове масло.

Правильно їсти цю страву руками, відламувати підрум'янені краї човника та вмочувати в перемішані раніше сир із жовтком. Пальчики оближеш! Варто так само врахувати, що страва дуже ситна, тому цілком імовірно, що порції вистачить на двох.
Перейдемо до коржика з сиром. Це той самий хачапурі, тільки вважається в закритому вигляді. Так, у різних регіонах їх називають відповідно і трохи видозмінюють.

  1. Мегрельські та імеретинські хачапурі обидва круглі, відрізняється тільки тим, що в одного зверху присипаний сулугуні, а імеретинський без нього, але із зеленню.
  2. Гурійські хачапурі більше нагадують кальцоне.
  3. Щодо рачинських хачапурі, то вони теж круглі, але в начинці квасоля.
  4. Осетинський - начинка з картоплі та сиру.

Запивати ж хачапурі прийнято сухим червоним вином! Воно чудово зможе підкреслити і розкрити смак сиру.

А чи чули ви про листковий пиріг під назвою ачма?

Ачма - це грузинська випічка, яка складається з багатьох шарів тіста, не має в собі соусів і спецій, часто так само йде з сиром і чимось нагадує багатошарову лазанью. До цієї страви буде доречним шардоне.

Все з сиром і овочами, а що ж є з грузинської випічки з м'ясом?

Звичайно, це кубдарі. Дуже смачний і соковитий варіант для тих, хто не любить сир. Кубдарі з м'ясом. Цей коржик набрав популярності в грузинському регіоні Сванетія. Найчастіше його з собою брали пастухи, оскільки кубдарі було зручно розігрівати на багатті. Тому що його прийнято вживати тільки в гарячому вигляді, вважається, що так яскравіше розкривається смак і аромат грузинських спецій з м'ясом. І до речі кажучи, кубдарі не варто називати хачапурі з м'ясом, адже тепер ви знаєте переклад цього слова, а значить назвати так цей корж буде помилкою. Подають таку випічку часто з соусами з кінзи. Трохи про головні моменти в рецептурі:

  • тісто так само має бути дріжджове;
  • м'ясо в начинці обов'язково не з м'ясорубки, а рубане, так буде соковитіше;
  • зелень, цибуля і трави, що підкреслюють смак і розкривають аромат.

А яка ж є солодка грузинська випічка?

Ви думали ми забудемо про пахлаву і каде?

Пахлава - грузинська версія цих ласощів відрізняється спеціями і прянощами. Так, у приготуванні грузинської пахлави частіше і більше використовують горіхи, гвоздику, корицю.

Када - це випічка з вершковим маслом і волоськими горіхами. Печиво листкове у вигляді рулетиків.
Обидва десерти ідеально доповнять ваше чаювання. А ще можна поласувати з холодним тархуном або натуральним лимонадом.

Таким чином, можемо підсумувати, що грузинська кухня багатогранна. У рецептурах часто використовують багато спецій і зелені, ви відчуєте ці контрасти пряного, гострого, свіжого. Її варто спробувати кожному, вона не залишить байдужим нікого. Бо маючи таке розмаїття будь-який гастрономічний поціновувач знайде особливу страву для себе. Варто лише почати. Не забувайте, що обраний вами напій зможе розкрити смак страви ще краще