Є серед нас і шанувальники кухні певних країн. Не можна сказати, що якась із них краща чи гірша, адже кожна прекрасна по-своєму.
Сьогодні розглянемо саме грузинську кухню. Упевнені, що поціновувачів тут знайдеться не один десяток і навіть не сотня людей. А ви любите грузинську їжу? Якщо так, то продовжуйте читати і будьте готові, може розігратися апетит.
![грузинські страви](https://static.tildacdn.com/tild3633-6234-4534-b139-313466656461/4.png)
Грузія, якщо підійти до людини і запитати: "Що ти можеш сказати про цю країну?", напевно відповідь буде: "Гори, море, смачна їжа і вино". І це буде прекрасний опис. Адже правда, що саме в Грузинській кухні зібрані страви з м'яса, сиру, дріжджового тіста, підкреслені ароматними спеціями, які можна запивати гарним вином або охолоджувальним тархуном. Так само, слід знати, що в різних грузинських регіонах є свої рецептури одних і тих самих страв. Наприклад, у двох різних містах можуть абсолютно по-різному готувати хачапурі. І це абсолютно нормально.
А які традиційні страви грузинської кухні знаєте ви?
Хачапурі, хінкалі, чурчхела, кубдарі, харчо, ачма, пхалі, чахохбілі та багато інших.
Раніше ми говорили про те, що в кожному регіоні готують хачапурі по-різному, але скрізь ця страва просто дивовижно смачна. Так ось, існує понад 10 різновидів цієї випічки. Можна виділити трійку лідерів серед них:
Раніше ми говорили про те, що в кожному регіоні готують хачапурі по-різному, але скрізь ця страва просто дивовижно смачна. Так ось, існує понад 10 різновидів цієї випічки. Можна виділити трійку лідерів серед них:
- всіма улюблений хачапурі по-аджарськи - це такий хачапурі, який подається у вигляді човника, всередині нього сир і зверху жовток. Їсти правильно його руками, відламуючи краї запеченого дріжджового тіста і вмочуючи в перемішані сир із жовтком. Якщо ви не куштували ще такий хачапурі, знайте, що він досить ситний, сміливо беріть одну порцію на двох;
- хачапурі по-імеретинськи - круглий хачапурі з імерітинським сиром, сулугуні та зеленню. Нагадує коржик;
- хачапурі по-мегрельськи - теж кругла випічка, всередині з імеритинським сиром, без сулугуні. Але в цьому рецепті сир не тільки всередині, а й зовні.
![хачапурі](https://static.tildacdn.com/tild6337-3166-4364-a533-383830323237/1.png)
Що стосується хінкалі, то ця страва грузинської кухні спочатку була з гірських областей, таких як Мтіулеті, Пшави. За однією з легенд, почали їх готувати дружини свої чоловікам, які воювали з персами. Коли ті приїжджали додому, то жінки подавали ці мішечки з тіста з м'ясом, щоб воїн зміг швидко відновити втрачені на боях сили та енергію.
![хінкалі](https://static.tildacdn.com/tild3433-3966-4934-b331-383930343638/7.png)
Це взагалі дуже цікава страва, про неї стільки цікавих фактів, наприклад:
- хвостики призначені тільки щоб тримати хінкалі, їх не їдять;
- від основи до хвостика має бути 18 складок, таким чином його буде зручніше тримати;
- самі хвостики у хінкалі мають свою назву - купи;
- вважається, що чим більше у гостя в тарілці хвостів, тим більше він поважає господаря;
- хінкалі відрізняються від мант тим, що в них кладуть фарш, багато зелені, серед якої багато кензи. Варять хінкалі в бульйоні, а що стосується мант, то в них м'ясо дрібно рубане з цибулею і приготовані вони на пару;
- їсти хінкалі теж потрібно вміти, спочатку надкусити тісто, випити бульйон усередині нього, а вже потім їсти м'ясо, хвостик несе лише допоміжну функцію.
![грузинські хінкалі](https://static.tildacdn.com/tild3734-3765-4131-b961-393136356430/8.png)
Соуси не прийнято подавати до мантів і хінкалі. Вважається, що смаки цих страв і так досить яскраві та насичені завдяки зелені та спеціям. А ось традиційний соус ткемалі чудово пасуватиме до страв із м'яса, риби та птиці. В основі цього соусу кисла слива.
Чахохбілі замовляли?
![чахохбілі](https://static.tildacdn.com/tild6566-3562-4566-b162-653336643535/_.png)
Це теж національна грузинська страва, у вигляді рагу. Готується вона з м'яса птахів і овочів, як завжди, з додаванням ароматних спецій і часнику. Родзинкою страви є попереднє обсмажування філе птиці до золотистої скоринки. Після чого м'ясо тушкується з овочами з томатним соусом. Подати можна страву з лавашем, відповідним напоєм до неї стане червоне вино.
Закуски грузинські
![закуски пхалі](https://static.tildacdn.com/tild6139-3231-4432-a137-623732653030/9.png)
Крім основних страв у грузинській кухні так само є і закуски. Розглянемо пхалі. Пхалі - це закуска, яка поєднує в собі безліч інгредієнтів, таких як:
- горіхи;
- овочі (буряк, шпинат, квасоля, баклажан)
- зелень;
- спеції.
За бажанням можна вживати з соусом, або поєднувати вживання цієї закуски з лавашем, у деяких регіонах пхалі їдять з кукурудзяними коржами.
![пхали](https://static.tildacdn.com/tild3762-3161-4230-a265-653762306362/10.png)
Ще одна закуска в грузинській кухні є з баклажанів. Це такі рулетики, в які кладуть начинку з волоських горіхів, зелені та часнику. Подають цю закусочку із зернами граната.
![](https://static.tildacdn.com/tild6663-3034-4433-b062-656630313463/__.png)
Розглянемо перші страви
А ви знаєте що таке чашушулі? У перекладі це означає - тушкований. Це грузинська страва, а саме суп. Готується на основі телятини, але іноді можуть використовувати яловичину, зрідка баранину. Першим тушкується м'ясо, потім додається цибуля і додається в міру необхідності вода. Подається на глиняній або кам'яній сковороді, без гарніру. Поїсти чашушулі можна з лавашем, запиваючи білим вином. Спробували б?
![чашушулі](https://static.tildacdn.com/tild6535-3231-4633-b464-313863363335/photo.png)
А як вам харчо? Страва, що полюбилася багатьом із нас, яку часто господині готують для своїх домочадців. Але що ж таке харчо в первозданному понятті? Харчо - це перша страва, національний грузинський суп із яловичини, бажано тільки грудинка. Основним інгредієнтом у супі так само є рис, волоські горіхи і кінза. Вважається, що ця страва має бути якомога густішою. Гострота супу помірна. Подача страви найчастіше з лавашем, свіжою зеленню. Вино теж можна подавати до супу, бажано сухе червоне.
![харчо](https://static.tildacdn.com/tild3961-6236-4165-b130-383035386463/11.png)
Грузинські солодощі
Національний десерт Грузії - це чурчхела. У перекладі це звучатиме, як "холодно" (чхур) і гаряче (чхер). Ласощі з волоських горіхів. Очищений від шкаралупи плід горіха нанизують на нитку й опускають у гарячу масу з виноградного соку і борошна, а потім остуджують розвішуючи. Сушать десерт протягом 15-19 діб. Після чого чурчхелу укладають у ящики, накривають і витримують у сухому прохолодному місці близько 2-3 місяців. За цей час ласощі стають насиченими і їхні смакові нотки чимось нагадують шоколад. Буває, що використовують не тільки волоський горіх, а так само мигдаль і фундукт. Таким чином переклад назви цієї страви повністю описує метод її приготування.
![чурчхела](https://static.tildacdn.com/tild6566-3763-4233-b963-306264306130/12.png)
Цей десерт можна вживати зі смачним чорним чаєм або під прохолодний натуральний грузинський тархун.
Море червоного вина, м'ясо, запечений сир у хачапурі, овочі, зелень, кінза, трави і спеції - все це про Грузію. Звісно, не єдиною кухнею сильна ця країна, в ній безліч красот, море, гори, традиції, музика.
Не знаю, як ваш шлунок, але з'явилося гостре бажання відвідати грузинський ресторан якомога швидше. А в ідеалі, звичайно, поїхати в Грузію. Але зараз для того, щоб відчути смак багатогранної кухні, не обов'язково мчати в іншу країну. Наш ресторан з командою кухарів із задоволенням приготує для кожного гостя його улюблену грузинську страву і подасть келих червоного вина. Ми максимально дотримуємося первинних рецептів національної грузинської кухні. У нас у закладі ви легко зможете відчути себе частинкою цієї культури і зануритися у світ гастрономії Грузії.
![](https://static.tildacdn.com/tild3163-3235-4335-a335-386637383131/5.png)
Будемо раді бачити вас і ваших близьких у ресторані. У нас ви зможете спробувати різні страви або отримати задоволення від з'їденого улюбленого делікатесу. Якщо ж вам знадобиться допомога у виборі страви або напою до неї, то наші офіціанти детально розкажуть і зорієнтують вас по меню.